Kaczka stir-fry

Jak już pisałem, wczoraj będąc z mięsnym kupiłem wątróbkę i pierś kaczą. Dysproporcja cenowa ogromna. Dawno nie kupowałem wątróbki drobiowej i wręcz zastanawiałem się co z nią nie tak, że kosztuje tylko 8 złotych za kilogram. Może to nieelegancko, że Dzień Kobiet potraktowałem daniem budżetowym, ale jednak nadal twierdzę, że wątróbka z cebulką dobrze robi na serce. Do tego jest jasnym przesłaniem – Zdrowa Wątroba!

Kaczka jakoś mi się nie kojarzy z Dniem Kobiet nijak. W zasadzie, to jeśli ktoś wie, niech napisze, czy to pierś z kaczki czy z kaczora? Je się cokolwiek z kaczora, czy to bez różnicy? Bo przecież jadamy kurczaki a nie kury, logiczne byłoby jeść kaczory, nie? Nie mam pojęcia.

Wracając do mojej kaczki, nazwałem ją stir-fry, ale w zasadzie to taka kaczka a la kung pao. Brakuje w niej kilku składników, smakuje zupełnie inaczej, ale jeśli ktoś z Was robił już mojego kurczaka kung-pao, to z wykonaniem nie będzie miał problemu.

Pierwszy raz robiłem kaczkę w ten sposób i nie musicie wierzyć, wyszła bajeczna. To zupełnie inna kaczka niż taka klasycznie robiona. Raczej dość pikantna. Warto spróbować, polecam.

Metryczka: 

Czas przygotowania: około 15 – 20 minut

Dla ilu osób: starczyło dla mnie (na upartego dwie małe porcje)

Ile ma kalorii: e tam

Składniki na pikantną kaczkę po chińsku:

  • 1 kacza pierś (wcześniej zamrożona)
  • 1 czerwona papryka
  • pół ostrej czerwonej papryki
  • 7 cm kawałek pora (część jasno zielona)
  • 10 cm kawałek zielonego świeżego ogórka
  • dwie garstki orzechów nerkowca
  • 1 cm kawałek imbiru
  • dwa duże ząbki czosnku
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • pół butelki ostrego sosu sezamowego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • dwie łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
  • czarny mielony pieprz

Przepis (kwa kwa):

Wczoraj kupiłem pierś i pierwsze co włożyłem ją do zamrażarki. Inaczej nie będzie się dało jej pokroić na tyle cienko, żeby wyszła miękka przy szybkim smażeniu (stir-fry).

Dzisiaj ją wyciągnąłem około godzinę przed smażeniem, żeby sobie trochę odtajała. Po godzinie dokładnie ją umyłem pod ciepłą wodą, żeby była ciut mniej skamieniała. Wysuszyłem ręcznikiem papierowym.

Teraz ważne! Pierś z kaczki ma dość grubą warstwę skóry z tłuszczem. Ja ukroiłem kilka bardzo cienkich kawałków ze skórą, po czym pozostałą skórę usunąłem. Nie chciałem mieć zbyt tłustej potrawy. A w przypadku takiego przygotowania kaczki, raczej nie liczcie na chrupką skórkę, czy aromat dania ze skóry. Nie o to tu chodzi. Ma być miękkie mięsko.

Więc tak przygotowaną pierś pokroiłem w bardzo cienkie plasterki. Włożyłem do miseczki i przyprawiłem dość obficie mielonym czarnym pieprzem. Czosnek zgniotłem nożem szefa i pokroiłem w bardzo drobne kawałki. Dodałem do kaczki. To samo zrobiłem z imbirem. Trawę cytrynową obrałem (tutaj macie świetną instrukcję jak postępować z trawą cytrynową) i pokroiłem równie drobno. Dodałem wszystko do kaczki i zalałem ją łyżką soku z limonki (nie wyciskam soku z limonek, kupuje gotowy sok w butelce z Tajlandii). Odstawiłem.

Warzywa pokroiłem. Ogórek w kostkę 2 centymetrową. Czerwoną słodką paprykę w dość duże kwadraty. Ostrą paprykę w małe kawałki, a pora w cienkie paski. Odłożyłem do miseczki.

Przygotowałem sobie sos sojowy, ostry sos sezamowy, orzeszki i cukier, żeby były „pod ręką”.

Na patelni mocno rozgrzałem oliwę (u mnie „ogień” 8 w skali 1 – 10) i wrzuciłem kaczkę z wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszałem (wiecie stir-fry to w zasadzie ciągłe mieszanie). Po około dwóch minutach wlałem łyżkę sosu sojowego. I znów mieszałem. Kiedy większość sosu odparowała, wrzuciłem wszystkie warzywa i dodałem dwie łyżeczki cukru. I znów mieszałem.

Po około 2 – 3 minutach dodałem orzeszki nerkowca. Znów wymieszałem i wlałem ostry sos sezamowy. Zmniejszyłem „ogień” na 6 (w skali 1 – 10) i ciągle mieszając smażyłem jeszcze około 2 minut (może nawet krócej). Danie gotowe. Idealnie z ryżem jaśminowym podanym w osobnej miseczce, no i oczywiście jedzone pałeczkami. Smacznego!

baner_eboka

kaczka_stir_fry_1

kaczka_stir_fry_2

kaczka_stir_fry_3

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273