Gyros (czyli mięso jak z kebaba) z grilla

Naszła mnie dzisiaj chęć jakaś niespotykana na kebaba. A w zasadzie to gyrosa. Jednak ostatnio, generalnie po roku prowadzenia (już, tak 17 listopada była rocznica), nie powinienem jeść zbyt… hm… kalorycznie. Więc uznałem, że chudy indyk, do tego z mojego grilla elektrycznego i jedynie kapka… mała kapka oliwy. To musi być dietetyczne.

W sumie to przedstawiona tu wersja gyrosa jest ok. Pasuje do diety jak ulał. Jednak skończyło się na tym, że zjadłem ją z surówką, taką typową do kebaba (zresztą zobaczcie na ostatnie zdjęcie, czy to nie wygląda jak „danie kebab” z typowej kebab budy?). Więc z sosem śmietanowym (bo niestety jogurtu nie miałem).

A, pal to sześć. Kebabo gyros wyszedł. Więc jak kiedyś Wam się zachce zdecydowanie zdrowszej wersji tego dania (niż ta w budach z mięsa z gołębi, czy innych kotów), polecam.

Metryczka:

Czas przygotowania: 20 minut

Czas marynowania: co najmniej 1 godzina

Dla ilu osób: dla dwóch

Ile ma kalorii: prawie bez tłuszczu, nie jest źle i chyba nawet nadaje się na dietę (ale bez wtedy bez surówki z kapusty pekińskiej do kebaba)

Składniki na mięso jak z kebaba (drobiowe):

  • 25 dkg fileta z indyka
  • 3 małe cebule
  • 5 łyżek przyprawy do kebaba / gyrosa
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przepis na chudego gyrosa z indyka z grilla:

Mięso umyłem, osuszyłem ręcznikiem papierowym i pokroiłem w cienkie plasterki (dobrze wcześniej na jakieś 30 – 40 minut wstawić do zamrażali, łatwiej będzie się kroić). Wrzuciłem do miski.

Cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Dodałem do mięsa i dodałem wszystkie przyprawy i oliwę. Dokładnie wymieszałem, przykryłem folią aluminiową i wstawiłem na 2 godziny do lodówki (zamarynowane mięso widać na zdjęciu poniżej).

Po dwóch godzinach, grill elektryczny rozgrzałem na maksa i wyłożyłem zamarynowanego wcześniej indyka z cebulą. Co jakiś czas przerzucałem szpatułką. Po około 18 – 20 minutach danie jest gotowe. Mięso soczyste i delikatne.

Uważajcie, żeby nie przesmażyć, bo będzie suche. Podałem jak w każdej pobliskiej kebab budzie – z surówką z kapusty pekińskiej (takiej do kebaba / gyrosa) i barwionym kurkumom ryżem. Smacznego.

baner_eboka

grilowanie-indyka-a-la-kebab-2

grillowanie-gyrosa

indyk-jak-kebab

indyk-z-grilla-gyros

grillowanie-miesa-a-la-kebab

mieso-na-gyros-z-grilla

danie-kebab-jak-z-baru

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273