Fasolka szparagowa (zielona i żółta) z koperkiem

To danie zupełnie banalne, ale czasami trzeba wrócić do korzeni, żeby poczuć prawdziwy smak. Ja w czerwcu, a nawet teraz już w połowie lipca smakuje się w fasolce szparagowej. Jest genialna. Jak się tylko pojawiła, chociaż ją zawsze ubóstwiałem, nie kupowałem. Jakoś nie miałem ochoty. Jednak gdy kupiłem fasolkę po raz pierwszy i zrobiłem sobie właśnie tak, jak w przepisie poniżej, za każdym razem gdy szedłem do warzywniaka nie mogłem się jej oprzeć.

Nigdy wcześniej i to może być zaskoczenie, nie robiłem, czy też nie jadałem fasolki szparagowej z koperkiem. Zazwyczaj była fasolka solo (tylko ugotowana) lub właśnie z okrasą z bułki tartej na maśle. Do tego oczywiście młode ziemniaki i wtedy z koperkiem. Jednak teraz praktycznie nie jadam ziemniaków, więc postanowiłem spróbować.

Wychodzi fantastycznie. Naprawdę połączenie fasolki, koperku i bułki na maśle – świetne. Polecam. Szczególnie, że przygotowanie jest tak banalne, że nie ma opcji, żeby nie wyszło. Rewelacyjne danie, nawet solo. Dla mnie przez kilka dni czerwca to był pełny obiadowy posiłek.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: około 15 minut (fasolka powinna być miękka, ale też sprężysta)

Dla ilu osób: dla dwóch

Ile ma kalorii: w sumie, to tylko masło tutaj robi kalorie, nie ma się co bać

Składniki na dodatek do obiadu lub pyszne danie:

  • 20 dkg fasolki szparagowej żółtej
  • 20 dkg fasolki szparagowej zielonej
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól

Przepis (banalny ale jak wybitnie pyszny):

Fasolkę obrałem (w zasadzie to poobcinałem końcówki) i dokładnie umyłem. Do wysokiego garnka wlałem wodę i posoliłem około łyżką soli. Włożyłem fasolkę i gotowałem około 15 – 20 minut. Jak już pisałem wyżej, po ugotowaniu ma być sprężysta, ale nie twarda. Kiedy się ugotuje, odcedziłem w durszlaku. Garnek, w którym się gotowała przetarłem ręcznikiem papierowym i odstawiłem.

Na małej patelni rozpuściłem łyżkę masła i dodałem do niego łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszałem i podgrzewałem około minuty.

Koperek drobno pokroiłem.

Fasolkę przełożyłem z powrotem do garnka i obsypałem koperkiem. Dodałem masło z bułką tartą i delikatnie (żeby nie uszkodzić fasolki) wymieszałem. Danie pachnące i gotowe. Smacznego!

baner_eboka

fasolka_szparagowa

fasolka_szparagowa_2

fasolka_szparagowa_z_koperkiem

 

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273