Beziki
http://prymitywnakuchnia.pl/beziki/
Share Button

Dzisiaj zabraliśmy się z Ninką zamiast za sprzątanie mieszkania (to zostawiam sobie na dzisiejszy wieczór, ewentualnie jutrzejszy dzień), to na przygotowanie mazurków wielkanocnych. No a wiadomo, jak się robi ciasto do mazurka, to zostają dwa białka. No i cóż z nimi począć? Można przygotować bezy do ozdobienia rzeczonego mazurka lub do zjedzenia, tak po prostu.

Nie zastanawialiśmy się długo, tylko przystąpili do działania. Szczególnie, że zrobienie bezików jest wybitnie proste i w zasadzie jeśli tylko macie mikser to beziki zrobi on za Was. Polecam: łatwo, szybko i przyjemnie.

Metryczka:

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Temperatura pieczenia: 135 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: wychodzi około 30 niewielkich bezików (idealnych do dekoracji)

Ile ma kalorii: nie, no 8 łyżek cukru w zasadzie nie ma nic kalorii 😉

Składniki na proste bezy:

  • 2 białka (średniego jaja kurzego)
  • 4 łyżki cukru białego (płaskie)
  • 4 łyżki cukru pudru (płaskie)

Przepis na beziki idealne do dekoracji i do kawy:

Białka jajek kurzych wlałem do głębokiej miski. Mikserem trzepałem na niewielkich obrotach, aż powstała trwała, sztywna biała piana. Delikatnie dosypywałem cukier i cały czas miksowałem. Kiedy piana wchłonęła cały cukier, delikatnie dosypałem cukier puder i nadal miksowałem.

Piana ma być zwarta, połyskująca.

Piekarnik rozgrzałem do 135 stopni Celsjusza, a blachę wyłożyłem papierem do pieczenia.

Pianę przełożyłem do rękawa cukierniczego (taki kupiłem kiedyś dziadowaty za jakieś 10 złotych) i na papierze formowałem niewielkie beziki (widać na zdjęciu poniżej). Bezy lekko wyrastają, więc dobrze zachować 2 – 3 cm odstęp między nimi, żeby się nam w czasie pieczenia nie posklejały.

Wstawiłem do piekarnika i piekłem około 35 minut. Po tym czasie wyjąłem z piekarnika i odstawiłem do wystygnięcia. Beziki gotowe. Można je zjeść np. do kawy czy herbaty lub użyć do ozdobienia, np. mazurka wielkanocnego. Smacznego!

baner_eboka

 proste-beziki

bezy

beziki

bezik-na-mazurku

beziki-przygotowanie

Podsumowanie
Przepis na
Beziki
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
5 Based on 5 Review(s)
Share Button

Weszliście na PrymitywnaKuchnia.pl szukając:

  • beziki
  • beziki białe przepisy
  • jak zrobić beziki

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273