Babeczki cytrynowe z Nutellą

We wtorek mieliśmy z Ninką robić muffinki. Jednak jakoś zapał jej opadł i przełożyliśmy na dzisiaj. Ja zapomniałem, ale Ninka pamiętała, więc zaczęło się kombinowanie na co mamy składników. No i padło na babeczki cytrynowe. Ale żeby nie było tak banalnie, to cytrynowe z Nutellą.

Okazuje się, że to połączenie prawie idealne. Wyobrażam sobie lepsze, ale Ninka, miłośniczka czekolady, raczej nie. Babeczki z tego przepisu są fantastycznie lekkie, mokrawe, kremowo czekoladowe z pyszną nutą cytryny i limonki.

Przyznam, że człowiek pozbawiony jakiejkolwiek dozy rozsądku i ograniczeń fizjologicznych, pewnie mógłby jeść je bez końca. Ja ograniczyłem się do 4 (słownie: czterech). Smakują. Polecam 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 22 minuty

Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: wychodzi 18 małych babeczek (rozmiar najtańszych papilotek silikonowych z Ikea)

Ile ma kalorii: mój kolega na diecie, może o nich jedynie pomarzyć

Składniki na leciutkie, delikatne babeczki z Nutellą:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1 czubata łyżka Nutelli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajo kurze
  • 60 gram masła
  • 185 ml mleka

Przepis na wyjątkowo cytrynowe babeczki:

Masło roztopiłem na małej patelence.

Do jednej miski wrzuciłem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i startą skórkę z cytryny (słabo mi szło to tarcie, chociaż wcześniej cytrynę dokładnie wymyłem i wyparzyłem, była chyba tak mocno nawoskowana, że jakoś szło topornie, więc w sumie to nie było startej skórki z całej cytryny, bardziej pół). Dokładnie wymieszałem. W zasadzie to zrobiła Nineczka.

Do drugiej miski Ninka wlała sok z cytryny i limonki, mleko i kurze jajo. Dokładnie wymieszała (jajo musi być dobrze roztrzepane). Na koniec dodała roztopione masło (lekko przestudzone).

Następnie wymieszaliśmy składniki pierwszej i drugiej miski (do sypkich Ninka wlała płynne). No i dodaliśmy czubatą łyżkę Nutelli i dokładnie rozprowadziliśmy po cieście (ma być jasno brązowe). Ciasto jest dość rzadkie.

Ciasto wlałem do silikonowych papilotek (dość mocno rośnie, więc nie więcej niż do 3/4 wysokości). Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza. Piekłem około 22 minut.

Po upieczeniu ciastka muszą odpocząć (chociaż są pyszne na ciepło), dlatego że są bardzo lekkie i tłuściutkie i kiedy chcieliśmy je wyciągnąć z papilotek, rozwalają się. Dlatego najlepiej poczekać aż ostygną i wtedy bez problemu już wyskakują w całości. Pyszne ciastka cytrynowe gotowe. Smacznego!

baner_eboka

 cytrynowe-babeczki-z-nutella

babeczki-cytrynowe-z-nutella

babeczki-cytrynowe

babeczki-z-nutella-cytrynowe

cytrynowe-babeczki

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273